Ce se întâmplă la Studiu Biblic?

A studia Biblia nu este același lucru cu a citi Biblia. Când citești Biblia, treci prin text și mergi mai departe. La studiu biblic, ne oprim și punem întrebări textului: încercăm să ne facem o imagine de ansamblu și ne asigurăm că înțelegem textul Scripturii.

Unul dintre principiile fundamentale ale studiului biblic este să stai suficient de mult asupra textului și să pui întrebări, ca să afli ce a vrut Dumnezeu să spună în acel pasaj, nu ce înțelegi tu. Deci, atunci când studiem Biblia, depunem efortul să înțelegem ceea ce Dumnezeu vrea să spună. Modul în care facem aceasta este să aflăm ce vrea să ne comunice autorul acelui text, care a scris sub inspirația lui Dumnezeu.

Un mod de a te gândi la studiu biblic și cum se relaționează cu citirea Bibliei, este să privești cititul bibliei ca și greblatul. Atunci când greblezi, e destul de ușor, depui puțin efort, dar rămâi numai cu niște frunze. Studiul biblic e ca și săpatul. Când sapi, depui un efort mai mare, s-ar putea să ai dureri de spate a doua zi, dar poți găsi diamante. Se întâmplă lucruri mult mai semnificative atunci când muncești din greu, săpând, decând atunci când doar greblezi tot timpul.

Ca și creștini, avem nevoie de ambele: este important "să greblăm", să citim Biblia la rând și să vedem lucrurile extraordinare pe care ni le descoperă Dumnezeu despre Sine, despre lumea în care ne-a pus și despre noi înșine; dar sunt și atâtea lucruri care ne imploră să le studiem mai îndeaproape, să punem întrebări, să săpăm mai adânc.

Așadar, atunci când studiem Biblia, căutăm să aflăm ce a vrut să spună Dumnezeu și punem întrebări: poate punem întrebări cu privire la un cuvânt, la o frază, sau care este legătura dintre două propoziții. Cele mai mici cuvinte din Biblie, precum "pentru", "așadar", "deoarece" sau "apoi", care sunt numite conjuncții, leagă propozițiile între ele. Și când urmărim cum o anumită afirmație se relaționează cu alta, ele fiind legate de aceste mici cuvinte, vedem ce vrea să ne spună Dumnezeu, putem urmări gândul Lui prin intermediul acelui autor uman. Putem întreba ce alte conexiuni se află între cuvintele și propozițiile din contextul întregii cărți.

Un alt lucru foarte important de făcut atunci când studiem Biblia este să cerem ajutorul lui Dumnezeu: să ne rugăm la început și la sfârșit, mulțumindu-I și rugându-L să ajute atunci când nu înțelegem unele lucruri. Și adesea, prin Duhul Sânt, El ne deschide mințile, ca să înțelegem ce vrea să spună și să fim transformați în asemănare cu Domnul Isus.


Motive pentru a participa și eu la Studiu Biblic

  • Ca să înțelegi mai bine ce vrea Dumnezeu să-ți spună prin Cuvântul Său și astfel să te apropii mai mult de El;
  • Pentru că al Domnului Cuvânt este dătător de viață spirituală. Când te adâncești în Cuvânt, ca să îl împlinești cu fapta, ești transformat după chipul lui Hristos.
  • Biblia răspunde celor mai adânci nevoi pe care le ai. Ea este suficientă ca să dea o soluție tuturor nevoilor umane, chiar și celor mai întunecate — durere, nesiguranță, confuzie, rușine, stres, dizabilități, trădare, și multe altele.

Vreau să particip și eu la studiu biblic